« terug naar vorige pagina

Urineonderzoek

Urine dient u ’s morgens tussen 08.00-09:30 uur te brengen. De uitslag van het urineonderzoek kunt u vinden op Mijngezondheid.net of u kunt na 14:00 uur telefonisch contact opnemen met de assistente.  

Goed om te weten: 
Wij vragen u om een ‘gewassen plas’ in te leveren. 

Gewassen plas, wat is dat? 
Als u urine inlevert voor onderzoek, gaat dat het beste met een gewassen plas. Het liefst van de eerste ochtendurine, omdat deze plas het langst in de blaas heeft gezeten. 

  • Gebruik een schoon potje, te verkrijgen in de praktijk (met naamsticker) of te koop bij apotheek of drogist. Bij het gebruik van een niet schoon potje kan het urineonderzoek vals afwijkend zijn. 
  • Was het geslachtsdeel alleen met water 
  • Plas het eerste gedeelte van de urine uit in het toilet. 
  • Vang hierna de urine rechtstreeks in het potje op (middenstroom), het laatste gedeelte kunt u weer in het toilet plassen. 
  • Urine gelijk wegbrengen. Bacteriën krijgen dan minder tijd om zich te vermeerderen. De urine wordt dan zo snel mogelijk door de assistente nagekeken. Lukt het u niet om het direct weg te brengen? Bewaar de urine dan tot die tijd in de koelkast (max 24 uur). 

Om de uitslag goed te kunnen beoordelen hebben we een aantal gegevens van u nodig. Het is daarom belangrijk dat u een vragenlijst invult. Het formulier kunt u via onderstaande link uitprinten of ophalen bij de balie. Op het formulier en urinepotje zet u uw naam en geboortedatum. Het inleveren van het formulier en de urine kan bij de balie.

Voor het Nederlandse Urineformulier: Klik hier  

For the English Urin form: Click here